Tre tips för ett lyckat höstlov

Höstlovet är Sveriges yngsta lov. Det ligger i månadsskiftet mellan oktober och november. Många skolpolitiker och en hel del skolor kallar lovet för läslov för att de tycker att barnen ska ta tillfället i akt att läsa mycket. Vare sig man gillar att läsa eller inte kommer här en del tips inför höstlovet.

  • Var ute i skog och mark. Under den period som höstlovet infaller kan det ofta vara ett underbart höstväder i Sverige. Passa på att vara mycket ute i naturen om vädret tillåter. Varför inte gå på svampjakt hela familjen? Gör fisketurer eller delta i älgjakten. Delta i olika idrottsevenemang i skog och mark likt orientering eller mountainbiketävlingar.
  • Delta i kulturlivet. Varför inte ta skolledningen på orden och ha ett riktigt läslov? Besök något av alla de fantastiska bibliotek som finns runt om i Sverige och låna på dig en hel hög med nyttig eller spännande läsning. Bor du långt från biblioteket går det numera att låna tusentals e-böcker genom Internet. Ta med barnen och besök några av alla de intressanta museer som finns runt om i vårt land. Varför inte göra utflykter till intressanta historiska platser runt om i din region?
  • Planera för Halloween. Passa på att skapa kvarterets läskigaste Halloweenkostym. Dekorera huset och trädgården med allehanda pumpor, fladdermöss, spindelnät, häxor och annat ockult. Planera tidernas häftigaste Halloweenfest för dina och grannarnas barn. Om du inte tycker om Halloween kan ni i stället gå till kyrkogården på Alla helgons dag för att vårda era gravar och tända ljus och lyktor. Det är en fin dag att tänka på våra hädangångna vänner och släktingar.

Det är fint att våra barn fick ytterligare en vecka utan utbildning och vi föräldrar fick ytterligare en vecka att vara tillsammans med våra barn. En del barn kanske behöver uppmuntras till läsning lite extra just denna vecka. Annars kan ni ju alltid gå på bio eller teater tillsammans med barnen. Höstlovet passar mycket bra till att planera inför julen och nästa års semestrar.

Publicerat i Lov