Skapa ett mysigt barnrum

Det är mycket som ska rymmas i ett barnrum. Det ska vara en plats för vila och lek, men kanske även ett ställe för läxläsning och pyssel. Här får du tips på vad du bör tänka på.

1. Undvik att köpa särskilda barnmöbler

Istället för att köpa särskilda barnmöbler är det bättre att använda vanliga möbler som kan hänga med under längre tid. Satsa istället på dekoration av rummet för att skapa en mysigt känsla. Det är både enklare och billigare att byta ut när barnet vill ha en ny stil. Samma sak gäller väggarna. Måla dem i en neutral färg och jobba istället med lättföränderliga inredningsdetaljer.

2. Satsa på bra förvaring

Bra förvaring är A och O i barnrummet.  Använd större korgar eller lådor på hjul för att förvara alla leksaker som annars gärna blir liggande framme. De är dessutom enkla att förflytta om barnen hellre vill leka i ett annat rum. Sortera upp leksakerna efter typ istället för att lägga allt huller om buller i samma korg. Det blir så mycket roligare för barnen att leka då. Utnyttja väggarna till förvaring och låt golvet vara så fritt som möjligt för att underlätta lek. Ett tips är att sätta upp vägghängda hyllor där det får plats böcker och andra leksaker.

3. Fixa en pysselhörna

De flesta barn tycker om att pyssla och gillar att ha en egen vrå där de kan hålla till. Dessutom slipper du att ha pysselsakerna kringströdda i resten av bostaden om det finns en särskild plats. Du behöver ett skrivbord, en skön stol och gärna några hyllor ovanför. Se till att ordna bra förvaring för pysslet. Du kan till exempel hänga upp en stång ovanför skrivbordet med burkar för pennor och penslar.

Slutligen. Låt barnen vara delaktiga i inredningen. Det är trots allt de som ska bo och trivas i barnrummet.