Inför första hockeyträningen – tips och trix

Har du ett barn som brinner för ishockey eller sitter du själv klistrad framför tv:n så fort det är match? Kanske du till och med har funderat under lång tid att bli hockeyproffs och vill börja träna seriöst. Ishockey är en av svenskarnas favoritsport – inte minst för att den är så fartfylld och actionladdad. Läs mer om hur du eller ditt barn klarar av första hockeyträningen galant.

Den CE-märkta hjälmen får aldrig vara begagnad

Hockey är en av de dyraste sporterna att utöva, vilket kan vara bra att veta. Det är framför allt utrustningen som kostar pengar men även resor till bortamatcher. Mycket av hockeyutrustningen kan man dock köpa begagnad, men en hjälm ska alltid vara nyinköpt så att den inte har fått sig några tidigare törnar och stötar som kan göra den mindre slitstark. Köp alltid en CE-märkt hjälm och använd den från första träningen i hockeyrinken. Tänk också på att den ska ha halsskydd och ansiktsskydd (visir alternativt galler).

Glöm inte skydden

I hockeyutrustning är skydden något av de viktigaste attiraljerna, förutom hjälmen. Som nybörjare behöver du dock inte köpa fullskaliga ishockeyskydd. Du kan också använda dina vanliga knäskydd och armbågsskydd samt ett par rejäla skidhandskar om du ännu inte köpt in hockeyhandskar. Var beredd på viftande klubbor, fall på isen och motståndare i det andra laget som visar på översittarfasoner.

Öva skridskotekniker

I hockey är det inte bara att åka rakt fram upprätt. Du måste behärska baklängesåkning, åka ”köttbulle” och lära dig T-stopp. När man spelar hockey gäller det att böja på knäna när man åker och det bör man träna lite extra på inför den stundande ishockeyträningen. För riktigt unga ishockeyspelare i 4-årsåldern ges dock lektioner i tekniker innan den tuffare träningen börjar.

Ta med dig vatten på första träningen

Som avslutande ord är det viktigt att aldrig glömma bort vattenflaskan, för du kommer att bli svettig. Även de hårda knuffarna kan orsaka törst, så se alltid till att du har vatten med dig som ligger och väntar i en flaska på bänken.